Tuesday, June 17, 2008

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Ομοφοβία σε σκίτσα...

Τρίτη, 17.06.08

Στο πλαίσιο του Athens Pride, φέτος οι διοργανωτές ζήτησαν από τον κόσμο να σχεδιάσει την ΟΜΟΦΟΒΙΑ. «Θελήσαμε να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό φέτος. Δεν ξέραμε τι ανταπόκριση θα έχει. Μαζεύτηκαν πάνω από είκοσι σκίτσα και τα εκθέσαμε όλα. Ελπίζουμε του χρόνου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή». Αλλοι έδωσαν σημασία στη ζωγραφιά και άλλοι στο βαθύτερο νόημά της, ενώ πολλοί θέλησαν απλώς να πουν ξεκάθαρα αυτό που αισθάνονται. «Βγες από το αβγό σου»: Μια φράση γραμμένη σ’ ένα αβγό. Λίγο πιο δίπλα, μια ιστορία δοσμένη με τη μορφή κόμικς. Απέναντι ένα εξαιρετικό σκίτσο.

Από πίσω ένα ξεκάθαρο μήνυμα και μια μελαγχολική φιγούρα: «The closet is an awful place to die». Ή, επίσης, με χιουμοριστική διάθεση: «Αγησίλαε, τρέξε… Αυτά τα ποντίκια μπήκαν και στο σπίτι μας!». Ολα κρεμασμένα όμορφα σε σχοινιά με φόντο ένα μαύρο σεντόνι. Η γωνιά αυτή της Κλαυθμώνος κέρδιζε σιγά σιγά τα βλέμματα. «Αυτό μ’ αρέσει, πολύ αισθητικά, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλει να πει». «Εμένα πάλι μ’ αρέσει το δίπλα. Σαφές και εμπνευσμένο». Αλλοι πάλι κοιτούσαν τάχα προσηλωμένοι.

Πίσω από τα σκίτσα, πάντως, μια κοινή ελπίδα και ο ίδιος φόβος: η αποδοχή. Από τον εαυτό μας πρώτα και έπειτα από τον περίγυρο. «Το πιο ενδιαφέρον περιστατικό που συνέβη ήταν όταν ένα παιδί με πήρε τάχα για να ζητήσει πληροφορίες για το πού θα στείλει το σκίτσο του, αλλά τελικά κατέληξε να με ρωτά πώς κατάφερα εγώ να αποδεχτώ ότι είμαι γκέι και να ζητεί βοήθεια και υποστήριξη. Μιλήσαμε αρκετά και ελπίζω να τον βοήθησα τελικά, δίνοντάς του τα απαραίτητα τηλέφωνα και διευθύνσεις Ιντερνετ», μας εξομολογήθηκε ένα από τα παιδιά της διοργάνωσης.

No comments: